۲۸ بهمن ۱۳۹۳، ۱۵:۲۲

محسن نفر در برنامه «نغمه‌ها» مطرح کرد:

تعریف کاملی از توحید در «وصل مستان» ارائه شد

تعریف کاملی از توحید در «وصل مستان» ارائه شد

محسن نفر نوازنده تار معتقد است قطعه «وصل مستان» اثری است که در یکی از ابیات آن سروده مولانا تعریفی تام و تمام از توحید ارائه کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، برنامه تخصصی موسیقایی «نغمه‌ها» به کارگردانی حبیب ذوالفقاری و تهیه کنندگی اصغر احدی در شبکه چهار سیما، شب گذشته میزبان محسن نفر آهنگساز و نوازنده برجسته ایران بود تا درباره نحوه شکل‌گیری و نحوه تولید آثاری چون «وصل مستان، شمس الضحی، فکر نو، یاس و خاکستری آبی» گفتگو کند.

نفر موسیقی زمینی را برای لحظه‌های خاص برشمرد که این نوع موسیقی انسان را به شوق می‌آورد و خستگی را رفع کند. وی اهداف تولید این نوع موسیقی را کوچک خواند و بر عمر کوتاه آن تاکید کرد.

محسن نفر در برنامه نغمه ها

این نوازنده تار از علی‌اکبر شهنازی و مصطفی کمال پور تراب به عنوان تاثیرگذارترین استادان موسیقی خود یاد کرد و افزود: هنر موسیقی فکری است که از ذهن موسیقیدان عبور می‌کند و نتیجه آن صداها و نغمه هایی است که تولید می‌شود، بنابراین فکر خوب موسیقیدان رمز ماندگاری آثارش است.

نفر درباره آلبوم «وصل مستان» تصریح کرد: این اثر در سال 1364 تولید شد. در این کار مولانا در یکی از ابیاتش تعریفی تام و تمام از توحید ارائه کرده است. در زمان ضبط تصنیف «وصل مستان» الهام‌هایی برای من ایجاد می‌شد که ضبط تصنیف را متوقف می‌کردیم تا بداهه‌نوازی‌های ذهنی خودم را ضبط کنم. حین ضبط این تصنیف 50 قطعه بداهه‌نوازی تولید کردم.

محسن نفر در برنامه نغمه ها

وی درباره شعر، آهنگ و ملودی «وصل مستان» گفت: شعر این اثر برگرفته از دیوان شمس است و ملودی آن در دستگاه همایون نواخته شده است.

این نوازنده تار و آهنگساز درباره اثر«شمس الضحی» توضیح داد: این اثر را پاداش کار نیک می‌دانم. با مطالعه دیوان شمس، به شعری از مولانا برخورد کردم که اوج بندگی در آن به چشم می‌آید. اثر شمس الضحی صلابت، مدح، وصف و ریتم ویژه‌ای دارد. نام این آلبوم برگرفته از یکی از ابیات غزل مولانا است. این کار را در سال 1365 بعد از آلبوم وصل مستان در دستگاه همایون تولید کردم. در این دستگاه استعداد نغمه‌پردازی و ملودی‌سازی بسیار دیده می‌شود.

محسن نفر در برنامه نغمه ها

نفر تأکید کرد: در اثر شمس الضحی که شکوه و عظمت دستگاه همایون به چشم می‌آید، تمام داستان شعر و کلام به صورت ملودی روایت شده است.

وی درباره اثر «فکر نو» نیز اظهار کرد: فکر نو در سال 1380 منتشر شد. این اثر حاصل کنسرت‌های تک‌نوازی تار در شهرهای مشهد و نیشابور است. این اثر در دستگاه چهارگاه اجرا و تولید شد و در هر قطعه از آن نغمه‌های اعجاز گونه نهفته بود. موسیقی سنتی ایرانی مملو از نغمه‌های رنگارنگ و اعجاز گونه است.

محسن نفر در برنامه نغمه ها

نفر آلبوم یاس را متشکل از 5 قطعه بر شمرد و افزود: برای اثر خاکستری، آبی فصل‌های زندگی انسان‌ها روایت می‌شود.

وی در پایان گفت: زندگی انسان‌ها دارای فصل‌های مختلفی است و هر فصل رنگ مخصوص به خود را دارد. فصل‌های زندگی حکایت از رنگ‌های مختلف دارد، این رنگ‌ها شاد، با نشاط، تاریک و... است که بستگی به وضعیت روح و سلوک فکری انسان‌ها دارد. در اثر خاکستری، آبی رنگ زندگی با موسیقی بیان می‌شود.

کد خبر 2499581

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha